Μυωπία και Τοκετός

pregnancy-vision-main

Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί μια περίοδο αλλαγών, μικρών και μεγάλων, στη ζωή και τον οργανισμό μιας γυναίκας. Η προσμονή ενός νέου μέλους στην οικογένεια αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές. Η διαδικασία του τοκετού, ωστόσο, ειναι συχνά συνυφασμένη με φόβους σχετικά με πιθανά προβλήματα και επιπλοκές.

Για πολλές εγκύους, η ύπαρξη μυωπίας ερμηνεύεται ως αντένδειξη για να γεννήσουν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη λύση της καισαρικής τομής. Κι αυτό γιατί έχουν συνδυάσει το φυσιολογικό τοκετό μα τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή πρόκειται για έναν ακόμα μύθο; Δυστυχώς, μονολεκτική απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι δεν υπάρχει!

Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι ΔΕΝ είναι η ΜΥΩΠΙΑ που αυξάνει τον κίνδυνο αποκόλλησης, αλλά η ύπαρξη συγκεκριμένων αλλοιώσεων στο αμφιβληστροειδή, που όντως είναι λίγο πιο συχνές σε μυωπικά μάτια. Μπορούν ωστόσο να υπάρχουν και σε μάτια χωρίς μυωπία.

Ο αμφιβληστροειδής αποτελεί την εσωτερική στοιβάδα του οφθαλμού, που μεταφέρει το ερέθισμα μιας εικόνας στον εγκέφαλο, με συνέπεια να βλέπουμε. Επομένως, οποιαδήποτε βλάβη στον ιστό αυτό, θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Σε ορισμένους ανθρώπους, υπάρχουν περιοχές ατροφίας στον αμφιβληστροειδή τους . Οι περιοχές αυτές είναι πιο ευάλωτες και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τρωθούν σε περίπτωση αύξησης της πίεσης του οφθαλμού, στα πλαίσια μιας εργώδους διαδικασίας, όπως ο τοκετός. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τέτοιες περιοχές είναι πιο συχνές σε ασθενείς με υψηλή μυωπία, ΟΧΙ όμως μόνο σε αυτούς. Συχνά ασθενείς με υψηλή μυωπία έχουν υγιέστατο αμφιβληστροειδή, ενώ άλλοι με χαμηλή ή και καθόλου μυωπία εμφανίζουν πολλές αλλοιώσεις. Αν αυτές διαγνωστούν έγκαιρα, υπάρχει δυνατότητα να περιχαρακωθούν και να προστατευτούν με τη χρήση προφυλακτικού λέιζερ. Με την λέιζερ φωτοπηξία ουλοποιείται ο αμφιβληστροειδής γύρω από αυτες τις ευάλωτες περιοχές και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να ξεκολλήσει. Έτσι ο φυσιολογικός τοκετός καθίσταται ασφαλέστατος.

Συνεπώς, η μόνη συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε έγκυο θα ήταν να κάνει απλά έναν προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο στον οφθαλμίατρό της, είτε έχει μυωπία είτε όχι. Εαν διαπιστωθούν έγκαιρα τέτοιου τύπου αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή, αυτές αντιμετωπίζονται και η επίτοκος μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά με εξαιρετική ασφάλεια.

Μόνη περίπτωση που έχει ένδειξη η καισαρική τομή είναι στις περιπτώσεις εκείνες που έχει προηγηθεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καθώς και όταν υπάρχουν εκτεταμμένες ατροφικές αλλοιώσεις, όπου ακόμα και η προφυλακτική λέιζερ φωτοπηξία θεωρείται ανεπαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η καισαρική τομή είναι μα χειρουργική επέμβαση, με πιθανότητα επιπλοκών περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του φυσιολογικού τοκετού. Από την άλλη, ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια διαδικασία εξαιρετικά ευεργετική τόσο για το νεογνό όσο και για τη μητέρα, που κάθε γυναίκα δικαιούται να ζήσει!


Ευστάθιος Λιάζος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

img_2325-liazos

EYE DAY CLINIC – Laser Μυωπίας