Στραβισμός και Αμβλυωπία

Ορισμός του Στραβισμού:

Ο στραβισμός είναι μια πολύ κοινή πάθηση της παιδικής ηλικίας, που εμφανίζεται στο 4% των ανθρώπων και αποτελεί μια κατάσταση των ματιών στην οποία οι οπτικοί άξονες των ματιών δεν είναι ευθυγραμμισμένοι. Όταν ένας ασθενής έχει στραβισμό το ένα μάτι βλέπει ευθεία και το άλλο ξεφεύγει προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Ο στραβισμός μπορεί να παρουσιαστεί στους πρώτους μήνες του νηπίου, κυρίως εσωτροπία ή μετά τους 18-24 μήνες όταν το παιδί αρχίζει να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα.

Όταν ένα παιδί παρουσιάσει στραβισμό,  θα πρέπει να ελεγχθεί για να διαγνωσθεί εάν είναι πραγματικός στραβισμός ή ψευδοστραβισμός κυρίως σε ηλικία κάτω των 3-4 μηνών, τότε που οι οφθαλμολογικοί μύες και η όραση του παιδιού δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Μια πολύ συχνή αιτία ψευδοστραβισμού είναι ο επίκανθος και η πλατιά μύτη. Ο ψευδοστραβισμός διορθώνεται μόνος του και δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία, ενώ ο πραγματικός στραβισμός πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα, διότι εκτός του αισθητικού προβλήματος,υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας αμβλυωπίας. Το μάτι που στραβίζει σε ένα παιδί βαθμιαία “τεμπελιάζει”, παύει δηλαδή να βλέπει καθαρά ακόμα και με τη βοήθεια γυαλιών. Το γεγονός αυτό δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί μετά την πρώτη δεκαετία της ζωής και το “τεμπέλικο” μάτι θα παραμείνει “τεμπέλικο” για πάντα.

Η άμεση διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση, βοηθούν στο να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θεραπεία του Στραβισμού:

Όταν ένα μικρό παιδί εμφανίσει  στραβισμό θα πρέπει να ελεγχθεί από τον οφθαλμίατρο προκειμένου  να διαπιστωθεί ο τύπος και η αιτία του στραβισμού. Θα πρέπει να ελεγχθεί η όραση και η διάθλαση με διασταλτικές σταγόνες για να διαπιστωθεί η διασταλτική ακριβής δύναμη των γυαλιών και ταυτόχρονα θα πρέπει να ελεγχθεί και ο βυθός για τυχόν ανωμαλίες.

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στραβισμών οι οποίες βελτιώνονται μόνο με γυαλιά τα οποία θα πρέπει το παιδί να τα φορά συνεχώς, ελέγχοντάς τα ανά 6-12 μήνες.

Στην εσωτροπία υπάρχει υπερμετρωπία η οποία αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 6 ετών, σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 8 ετών και μετά βαθμιαία ελαττώνεται μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Με την σταδιακή ελάττωση της δύναμης των γυαλιών ελαττώνεται και ο βαθμός του στραβισμού.

Ο στραβισμός που δεν διορθώνεται με γυαλιά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο. Με το χειρουργείο δυναμώνουμε ή εξασθενούμε τους μύες για να ευθυγραμμίσουμε τα μάτια. Σε περίπτωση όπου ο στραβισμός είναι μεγάλος ή σύνθετος μπορεί να πρέπει να πραγματοποιηθεί και  δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την σπουδαιότητα του προσχολικού ελέγχου ακόμα και εάν οι γονείς δεν παρατηρούν πρόβλημα στο παιδί τους.

Ορισμός της Αμβλυωπίας:

Η αμβλυωπία, το “τεμπέλικο” δηλαδή μάτι, δεν προκαλείται μόνο από το στραβισμό. Μεγάλες διαφορές στη διαθλαστική κατάσταση των δύο ματιών, π.χ. μονόπλευρη υψηλή συγγενής μυωπία (ανισομετρωπική αμβλυωπία), καταστάσεις που εμποδίζουν το φώς να φτάσει στο οπίσθιο τμήμα του ματιού, π.χ. πτώση βλεφάρου, συγγενής καταρράκτης (αμβλυωπία εξ ανοψίας), υψηλές αμετρωπίες, συνήθως υπερμετρωπία (αμμετρωπική αμβλυωπία), από μη διορθωμένο αστιγματισμό (μεσημβρινή αμβλυωπία) και άλλες διαταραχές π.χ. συγγενής νυσταγμός, είναι δυνατόν σε ένα παιδί να προκαλέσουν αμβλυωπία.

Είναι μια συχνή πάθηση, καθώς το 7% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αμβλυωπίας που την απέκτησε στην παιδική τους ηλικία.

Θεραπεία της Αμβλυωπίας:

Η ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση μας εξασφαλίζει τη σωστή διάγνωση και πρόληψη της αμβλυωπίας. Θα πρέπει πρώτα και κύρια καλύψουμε το καλό μάτι ώστε το παιδί  να υποχρεωθεί βλέπει μόνο με το αμβλυωπικό μάτι και έτσι να αποκτήσει σωστή όραση.

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί όταν διαγνωσθεί η αμβλυωπία τόσο μεγαλύτερη όραση αποκτά. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ αν διαγνωσθεί μετά την ηλικία των 7-8 η αμβλυωπία εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις είναι μόνιμη σε όλη τη ζωή .

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι η θετική άποψη των γονέων αλλά  και η επιμονή τους στην θεραπεία, καθώς με μεγάλη δυσκολία τα μικρά παιδιά αποδέχονται το κελισιμο του ματιού τους με επίδεσμο.

Η κάλυψη του ματιού γίνεται για λίγες ώρες την ημέρα και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και εξαρτάται από το βαθμό της αμβλυωπίας και την πιστή εφαρμογή της κάλυψης.

Σε μικρά παιδιά  η βελτίωση είναι ταχύτατη, θα πρέπει όμως το παιδί να παρακολουθείται συχνά με τακτικούς ελέγχους μέχρι την ηλικία των 8 ετών για την αποφυγή υποτροπής .

Τέλος θυμηθείτε: Πάντα ο οφθαλμίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμία περίπτωση  η πληροφόρηση που λαμβάνετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθύνεστε πάντα σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.