Αιτίες Στραβισμού σε Παιδιά και Ενήλικες

 

Στραβισμός είναι η πάθηση κατά την οποία οι άξονες της όρασης των 2 ματιών δεν είναι παράλληλοι μεταξύ τους με αποτέλεσμα τα μάτια να μην μπορούν να συνεργαστούν σαν ομάδα.

Συγκεκριμένα, μόνο το ένα μάτι είναι ικανό να προσηλώνει (κοιτάζει) σε ένα αντικείμενο ενώ το άλλο παρεκκλίνει, δηλαδή είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Η παρέκκλιση μπορεί να είναι προς τα μέσα (εσωτροπία/συγκλίνων στραβισμός), προς τα έξω (εξωτροπία/αποκλίνων στραβισμός), προς τα πάνω (ανωτροπία) ή προς τα κάτω (υποτροπία).

​Η συχνότητα του στραβισμού στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 4%.

 

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια του στραβισμού σε παιδιά και ενήλικες.

Κάθε μάτι διαθέτει 6 εξωτερικούς μύς (εξωφθάλμιοι) οι οποίοι ελέγχουν τη θέση και την κινητικότητά του και συνεργάζονται αρμονικά με τους μύς του άλλου ματιού με εντολή που δέχονται μέσω νεύρων από τον εγκέφαλο ώστε οι άξονες της όρασης να διατηρούνται ευθυγραμμισμένοι. 

Κάθε διαταραχή των μυών ή των νεύρων ή των κέντρων αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και ελέγχουν τη διόφθαλμη όραση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση στραβισμού.

Η πιο συχνή αιτία στραβισμού της παιδικής ηλικίας είναι τα διαθλαστικά σφάλματα με κυριότερο την υψηλή υπερμετρωπία.

Σημαντικό, επίσης, ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα και η προωρότητα. 

Σπανιότερα, ο στραβισμός της παιδικής ηλικίας μπορεί να οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια του οφθαλμού ή σε νευρολογικές παθήσεις.

Αντίθετα, τα αίτια διαφέρουν όταν ο στραβισμός εμφανίζεται κατά την ενήλικη ζωή.

Στην περίπτωση αυτή κυριότερες αιτίες είναι νευροφθαλμολογικές και εγκεφαλικές παθήσεις, τα συστηματικά νοσήματα,όπως θυροειδοπάθειες και ο διαβήτης καθώς και τραύματα εγκεφάλου και οφθαλμικού κόγχου.


 

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD FRCOphth

Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος

Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων/Ενηλίκων


EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Μυωπία Laser Μυωπίας