Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι μία πάθηση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση και παραπομπή σε κέντρο αντιμετώπισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η παρεμπόδιση της ροής του αίματος μπορεί να οφείλεται σε έμβολα, σε αγγειίτιδα (φλεγμονή στο αγγειακό τόιχωμα) , σε τραυματισμό ή σε σπασμό του αγγείου. Η γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα μπορεί επίσης να σχετίζεται με την απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδή.

Η έλλειψη οξυγόνου στον αμφιβληστροειδή προκαλεί σοβαρή απώλεια όρασης.

Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς και παράγοντες κινδύνου

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: η μεγάλη ηλικία, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία, διαταραχές πηκτικότητας.

Οι ασθενείς περιγράφουν αιφνίδια, ανώδυνη απώλεια όρασης ή σκότωμα στο οπτικό τους πεδίο. Ενδέχεται να έχει προηγηθεί παροδική απώλεια όρασης (αμαύρωση) σε περίπτωση που η απόφραξη προκαλείται από έμβολα.

Κατά τη βυθοσκόπηση η ωχρά κηλίδα αποκτά κερασόχρου εμφάνιση και ο αμφιβληστροειδής εμφανίζει οίδημα. Έμβολα είναι ορατά στον αυλό της αρτηρίας και παρεμποδίζουν την αιματική ροή.

Η απώλεια της οπτικής οξύτητας είναι συνήθως σοβαρή και σχετίζεται με το μέγεθος του οιδήματος του αμφιβληστροειδή. Ωστόσο σε ασθενείς στους οποίους συνυπάρχει θηλοωχρική αρτηρία, η οπτική οξύτητα μπορεί να μην είνα επηρεασμένη.

Καρδιολογικός και αιματολογικός έλεγχος πρέπει να διενεργείται άμεσα σε όλους τους ασθενείς και σε νεότερα άτομα πρέπει να διενεργείται και επιπλέον έλεγχος πηκτικότητας. Επίσης συνιστάται παραπομπή σε κέντρο αντιμετώπισης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Χριστίν Τάντρος
Χειρουργός οφθαλμίατρος
Εξειδίκευση σε παθήσεις της ωχράς κηλίδας