Αρτηριακό Μακροανεύρυσμα

Το αρτηριακό μακροανεύρυσμα αποτελεί μία εστιακή διάταση του τοιχώματος μιας αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως εντοπίζεται στο κροταφικό ημιμόριο του αμφιβληστροειδούς και αφορά 2ης τάξης μεγέθους αρτηρίδια. Το αγγειακό τοίχωμα στο σημείο του μακροανευρύσματος είναι εξασθενημένο και αυτό συχνά οδηγεί σε ρήξη του μακροανευρύσματος με επακόλουθη αιμορραγία, εξιδρώματα και οίδημα αμφιβληστροειδούς.

Τα μακροανευρύσματα απαντώνται συχνότερα σε γυναίκες και υπάρχει συσχέτιση με την αρτηριακή υπέρταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μακροανευρύσματα μπορεί να υπάρχουν και στους 2 οφθαλμούς. Επίσης μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή αμφιβληστροειδοπάθειας λόγω ακτινοβολίας. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και η διάγνωση γίνεται με τη βυθοσκόπηση ως τυχαίο εύρημα. Απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η Φλουοραγγειογραφία και το SD-OCT αποτελούν συμπληρωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την καταγραφή και την παρακολούθηση της πάθησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως,μείωση της όρασης ή μεταμορφοψία μπορεί να εμφανιστούν όταν συμβεί ρήξη του μακροανευρύσματος, η οποία συνεπάγεται οίδημα ή αιμορραγία στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Η αντιμετώπιση είναι είτε συντηρητική (απλή παρακολούθηση) είτε επεμβατική όταν η όραση απειλείται. Στις επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνεται η laser φωτοπηξία και το χειρουργείο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι και οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις anti-VEGF μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε περιπτώσεις οιδήματος ωχράς κηλίδας . Ο μόνος τρόπος πρόληψης αποτελεί ο καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των λοιπών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Χριστίν Τάντρος 

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Μυωπία  – Laser Μυωπίας – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC