Δακρύρροια και Δακρυοπλαστική

 

Η δακρύρροια (ή αλλιώς επιφορά) αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις (εικ. 1). Μια από τις συχνότερες αιτίες δακρύρροιας είναι η στένωση του δακρυϊκού σημείου, η οποία αντιμετωπίζεται με την επέμβαση της δακρυοπλαστικής (three-snip punctoplasty).

Η εν λόγω επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια αναδρομική μελέτη στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής (Orbit journal) από το Bascom Palmer Eye Institute στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, η οποία εξέτασε το ποσοστό επιτυχίας της δακρυοπλαστικής σε ασθενείς που παρουσίαζαν δακρύρροια λόγω στένωσης του δακρυϊκού σημείου. Το 85% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε δακρυοπλαστική είχαν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους. Το υπόλοιπο 15% των ασθενών με εμμένουσα δακρύρροια, υποβλήθηκε σε επιπλέον ένθεση σωληναρίου σιλικόνης (silicone stent)(εικ. 2) με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση. Η συγκεκριμένη μελέτη συμπεραίνει ότι η δακρυοπλαστική είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της δακρύρροιας σε περιπτώσεις στένωσης του δακρυϊκού σημείου, ενώ προσθέτει ότι η χρήση σωληναρίων σιλικόνης είναι απαραίτητη σε περίπτωση που οι ασθενείς είναι συμπτωματικοί μετά από τη δακρυοπλαστική.

Εμείς, στην EYE DAY CLINIC, ακολουθώντας πάντα τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμοπλαστική χειρουργική χρησιμοποιούμε από το 2016 την ταυτόχρονη ένθεση stent σιλικόνης στην επέμβαση δακρυοπλαστικής, με συνέπεια την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων υποτροπής της δακρύρροιας.

Γεώργιος Καλαντζής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Laser Μυωπίας – EYE DAY CLINIC Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας