Δακρύρροια

Εισαγωγή

Τα δάκρυα ξεπλένουν τα υπολείμματα από τον οφθαλμό και αποχετεύονται μέσα στη μύτη μέσω δύο μικρών πόρων  (δακρυϊκά σημεία) στην έσω γωνία του άνω και κάτω βλεφάρου.

Το κάθε σημείο  οδηγεί σε ένα οριζόντιο κανάλι αποχέτευσης (το δακρυϊκό σωληνάριο), το οποίο οδηγεί σε έναν ασκό παροχέτευσης βαθιά κάτω από το δέρμα στην έσω γωνία του οφθαλμού (το δακρυϊκό ασκό).

Τέλος, αυτός ο ασκός αποχετεύει τα δάκρυα προς τα κάτω (μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου), μέσα στη μύτη, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μύτη τρέχει όταν κάποιος κλαίει.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει μια στένωση των δακρυϊκών πόρων;

Κάθε στένωση, ανωμαλία ή απόφραξη των αποχετευτικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε υγρούς ή υδαρείς οφθαλμούς, είτε σε συγκεκριμένες συνθήκες (όπως το κρύο) ή σε μια πιο σταθερή βάση.

Η δακρύρροια αναφέρεται ως “επιφορά’’. Συχνά, μια στένωση στο ρινοδακρυϊκο πόρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διεύρυνση του δακρυϊκού ασκού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας στο ασκό, η οποία μπορεί είτε να εκβάλλει πίσω επάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού (προκαλώντας κηλιδώδη όραση, ‘’κολλώδη’’ βλέφαρα, ή επαναλαμβανόμενες μολύνσεις των οφθαλμών), ή μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του ίδιου του δακρυϊκού ασκού (μια κατάσταση που αναφέρεται ως δακρυοκυστίτιδα).