Διαθλαστική Χειρουργική από το Α ως το Ω

διαθλαστικη χειρουργική

Η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού χωρίς την χρήση γυαλιών ήταν πάντα ζητούμενο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον οφθαλμίατρο. Ήδη διανύουμε την τρίτη δεκαετία της χρήσης των laser για τη διαθλαστική χειρουργική και σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε την ακρίβεια και την ασφάλεια στο αποτέλεσμα είναι πλέον γεγονός. Με τη χρήση αυτής της καταπληκτικής τεχνολογίας, μπορούμε να εξαλείψουμε οριστικά την εξάρτηση από διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής. Η ΕΥΕ DAY CLINIC είναι η πρώτη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας η οποία κατάργησε την χρήση “λεπίδας” στη μέθοδο Lasik και χρησιμοποιεί αποκλειστικά την τεχνολογία Femto Second  LASIK.

Στο πλαίσιο του πρόσφατου πανελλήνιου οφθαλμολογικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρόδο, ανατέθηκε στον επιστημονικό διευθυντή της ΕΥΕ DAY CLINIC, χειρουργό οφθαλμίατρο, Γεώργιο Χρονόπουλο, ο συντονισμός της συνεδρίας με θέμα ” Διαθλαστική χειρουργική από το Α έως το Ω”. 

Ο κος Χρονόπουλος προλόγισε λέγοντας : ” Όταν μου ανατέθηκε ο συντονισμός αυτής της συνεδρίας σκεφτόμουν τι θα μπορούσε να αφορά σήμερα το γενικό οφθαλμίατρο στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής. Σκέφθηκα να μην μείνουμε στην στείρα αναφορά των κλασσικών θεμάτων της διαθλαστικής χειρουργικής –άλλωστε σε μια μόνο ώρα δε θα ήταν εφικτό- αλλά προτίμησα η συνεδρία αυτή να κινηθεί σε δύο άξονες:
Ο πρώτος άξονας είναι να υπογραμμιστούν κάποια επιλεγμένα θέματα της διαθλαστικής χειρουργικής. Οι εφαρμογές της διαθλαστική χειρουργικής συνεχώς διευρύνονται και πλέον πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κεφάλαιο της βασικής εκπαίδευσης στη γενική οφθαλμολογία. Είναι σημαντικό όλοι οι ειδικευόμενοι να εκπαιδεύονται στον διαθλαστική χειρουργική. Τα θέματα αυτά είναι σύγχρονα αντικείμενα συζητήσεων .

Ο δεύτερος άξονας είναι το κομμάτι της ασφάλειας και του καλύτερου δυνατού κλινικού αποτελέσματος .”

Στην στρογγυλή τράπεζα σχολιαστής ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Παλλίκαρης, ο οποίος είναι και ο “πατέρας” της μεθόδου Lasik. Ο κος Λιαράκος αρχικά ανέλυσε την προσέγγιση – προεγχειρητική εκτίμηση του υποψηφίου ασθενούς καθώς επίσης και ποια λάθη μπορούν να προβλεφθούν στον προεγχειρητικό έλεγχο σε επιπλεγμένα περιστατικά. Στη συνέχεια ο κος Κυμιωνής ανέλυσε το θέμα :” Διαθλαστική χειρουργική σε συνδυασμό με προφυλακτική χρήση CXL – CXL για κερατόκωνο σε συνδυασμό με διαθλαστική χειρουργική για βελτίωση της όρασης ” παρουσιάζοντας ταυτόχρονα περιστατικά. Ακολούθησε ο κος Ράλλης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα : “Femtosecond Laser: Πέρα από τη δημιουργία flap “. Τέλος, ο κος Συκάκης παρουσίασε περιστατικά που εμφάνισαν επιπλοκές και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή και παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον από την οφθαλμολογική κοινότητα.
Η ΕΥΕ DAY CLINIC, η μονάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό συνεργατών οφθαλμιάτρων της Αθήνας, αλλά και τη υπόλοιπης Ελλάδας, και με το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που έχουν χειρουργηθεί με την μέθοδο Femtosecond Laser Lasik δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στους νέους οφθαλμιάτρους και να διοργανώσει στο μέλλον και άλλες εκδηλώσεις.