Εκτρόπιο

Ορισμός

Εκτρόπιο είναι η πάθηση που προκαλεί τη συστροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έξω και τη χαλάρωσή του μακριά από τον οφθαλμό. Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι πολύ πιο συχνό στους ηλικιωμένους και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βλέφαρο, ή μέρος αυτού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό του εκτρόπιου, και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δακρύρροια (αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του εκτρόπιου
  • Ερεθισμό, ερυθρότητα και πόνο στους οφθαλμούς

Σπάνια, ένα εκτρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του κερατοειδούς και στη συνέχεια να αποτελέσει κίνδυνο για την όραση.

Αίτια

Η συχνότερη αιτία του εκτρόπιου είναι η γενική χαλαρότητα των ιστών γύρω από το μάτι, και μπορεί να προκαλέσει εκστροφή του βλεφάρου μακριά τον οφθαλμό. Άλλες διαταραχές, όπως το τραύμα του κάτω βλεφάρου, η σύσπαση (ουλοποίηση) του κάτω βλεφάρου, π.χ. μετά από έρπητα ζωστήρα, ή ορισμένες παθήσεις του δέρματος, π.χ. η αλλεργική δερματίτιδα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα εκτρόπιο. Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο παραλυτικό εκτρόπιο, που οφείλεται σε δυσλειτουργία του προσωπικού νεύρου (όπως συμβαίνει στην παράλυση Bell ή στην πάρεση του προσωπικού νεύρου).

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση ενός εκτρόπιου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συχνά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο τεντώνεται στην εξωτερική γωνία των βλεφάρων. Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτών. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για μία ημέρα για να μειώθει το οίδημα, και ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτικές σταγόνες ή μια αλοιφή για 2 εβδομάδες. Μια επανεξέταση στην κλινική προγραμματίζεται για δύο εβδομάδες αργότερα για να ελέγξουμε τη θέση του βλεφάρου και να αφαιρέσουμε τυχόν εναπομείναντα ράμματα.