Καταρράκτης. Μπορεί ο Χρόνος να περνά αλλά να βλέπουμε το ίδιο καλά;

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει κάποιον στο περιβάλλον σας να επισημαίνει ένα ή  περισσότερα από τα παρακάτω:

  • την παρουσία αντανακλάσεων γύρω από κάποια αντικείμενα (πχ κατά την οδήγηση τη νύχτα)
  •  την αλλαγή στη μακρινή όραση (επιδείνωση μυωπίας)
  •  τη δυσκολία στην απαιτητική κοντινή δραστηριότητα
  •  τη διαταραχή της φωτεινότητας, της απόχρωσης και του κορεσμού των χρωμάτων.

Καταρράκτης ονομάζεται οποιαδήποτε θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού.

Ο κρυσταλλοειδής φακός βρίσκεται πίσω από την ίριδα και φυσιολογικά είναι διαυγής επιτρέποντας της ευκρινή όραση.

Η διάγνωση του καταρράκτη γίνεται με την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, στα πλαίσια του πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου.

Η συνηθέστερη αιτία είναι η προχωρημένη ηλικία. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης των  ινών του , δηλαδή όλοι μας θα εμφανίσουμε κάποια στιγμή καταρράκτη.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλα αίτια εμφάνισης καταρράκτη όπως ο τραυματισμός , μία οφθαλμική πάθηση (πχ ιρίτιδα), μία συστηματική πάθηση (πχ σακχαρώδης διαβήτης), η χρήση φαρμάκων (πχ κορτικοστεροειδή) ή ακόμη και η εμφάνιση καταρράκτη με τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).

Έχουν επιπλέον ενοχοποιηθεί η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (πχ ακτινοθεραπεία), η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι χειρουργική με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Συνίσταται στην αφαίρεση του θολού φυσικού φακού και την  αντικατάστασή του από έναν ενδοφακό (IOL).Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες τοπικού αναισθητικού, είναι ασφαλής και χρονικά σύντομη λόγω της εφαρμοζόμενης τεχνικής της  “φακοθρυψίας” , της χρήσης δηλαδή υπερήχων που θρυμματίζουν το φακό και επιτρέπουν την αφαίρεση του από πολύ μικρές τομές.

Εν συνεχεία τοποθετείται ο ενδοφακός (IOL) στη θέση του φυσικού φακού, ο οποίος μετά από κατάλληλο υπολογισμό δύναται να διορθώσει την προϋπάρχουσα διαθλαστική ανωμαλία και να προσφέρει στον ασθενή ανεξαρτησία από τα διορθωτικά γυαλιά. 

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των ενδοφακών έχουμε τη δυνατότητα ένθεσης τορικού , πολυεστιακού ή τριπλοεστιακού ενδοφακού αναλόγως των εξατομικευμένων αναγκών και της ανατομίας του οφθαλμού του ασθενούς.


Κέλλυ Κουμπούνη

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Επέμβαση Καταρράκτη