OCT-Αγγειογραφία

H OCT -Αγγειογραφία (OCT-A) είναι μία καινούρια μέθοδος απεικόνισης της κυκλοφορίας στο αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδή και των χοριοειτριχοειδών. Γίνεται απεικόνιση των κινούμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων στον αγγειακό αυλό με αντανάκλαση φωτός laser. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι απαραίτητη η χρήση σκιαγραφικής ουσίας ενδοφλέβια.
Η OCT-Αγγειογραφία είναι μία μη επεμβατική μέθοδος σε αντίθεση με την αγγειογραφία με φλουοροσκεϊνη (Φλουοραγγειογραφία) ή την αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης (ICG), οι οποίες απαιτούν την ενδοφλέβια έγχυση χρωστικής . Το γεγονός αυτό την καθιστά πιο ασφαλή καθώς η ενδοφλέβια χρήση χρωστικής μπορεί να έχει συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, χρώση δέρματος και ούρων, αλλεργική αντίδραση, αναφυλακτικό σοκ). Είναι επίσης πιο γρήγορη σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους,

Επίσης είναι μία στατική μέθοδος απεικόνισης, σε αντίθεση με τις άλλες αγγειογραφίες, οι οποίες απαιτούν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικό χρόνο (real time interpretation)

Η OCT-Αγγειογραφία έχει χρήση σε μία πληθώρα παθήσεων όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ωχροπάθεια, οι αγγειακές (αρτηριακές ή φλεβικές ) αποφράξεις, η χοριοειδική νεοαγγείωση σε έδαφος παθήσεων εκτός της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (υψηλή μυωπία, αγγειοειδείς ταινίες, κεντρική ορώδης χοριοειδοαμφιβήστροειδοπάθεια, φλεγμονές).

Στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου η OCT-Αγγειογραφία μας επιτρέπει την απεικόνιση της χοριοειδικής νεοαγγείωσης. Επίσης, καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση των ανατομικών μεταβολών της νεοαγγείωσης μετά από τη διενέργεια θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF).

Στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου παρατηρείται μία γενικευμένη μείωση στη χοριοειδοτριχοειδική κυκλοφορία έξω από τα όρια ατροφικών περιοχών.

Στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια γίνεται απεικόνιση της ανάγγειου ζώνης και των περιοχών μειωμένης αιματικής ροής λόγω ισχαιμίας. Επίσης είναι δυνατή η καταγραφή των μικροανευρυσματίων και των νεοαγγειακών σχηματισμών. Έχει διαπιστωθεί συμφωνία των ευρημάτων της OCT-Αγγειογραφίας με τα ευρήματα της Φλουοραγγειογραφίας.
Στις αγγειακές αποφράξεις γίνεται απεικόνιση των περιοχών μειωμένης αιματικής ροής λόγω ισχαιμίας. Επίσης καταγράφεται η αιματική ροή στο επιπολής και το εν τω βάθει αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς.

Επίσης η OCT-Αγγειογραφία έχει χρήση και στο γλαύκωμα καθώς μπορεί να καταγράψει την αιματική ροή στον οπτικό δίσκο.
Παρά τα πλεονεκτήματα της OCT-Αγγειογραφίας υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι η χαμηλής ποιότητας απεικόνιση σε περιπτώσεις που υπάρχουν θολερά διαθλαστικά μέσα (καταρράκτης, θολερότητες κερατοειδούς ή υαλοειδούς). Επίσης απαιτεί καλή συνεργασία του ασθενούς για να επιτυγχάνεται καλή προσήλωση στο στόχο που προβάλλεται μπροστά στον εξεταζόμενο οφθαλμό. Επιπλέον, η απεικόνιση περιοχών του αμφιβληστροειδούς στην άκρα περιφέρεια δεν είναι εφικτή καθώς το εύρος απεικόνισης είναι μέχρι12mm2 .Επομένως, παρά τα ποικίλα πλεονεκτήματά της δεν μπορεί πάντα να υποκαταστήσει τις άλλες αγγειογραφίες.

Συμπερασματικά, η OCT-Αγγειογραφία είναι μία σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος απεικόνισης, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση παθήσεων αμφιβληστροειδούς και χοριοειδούς.


 

Χριστίν Τάντρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC – Laser Μυωπίας