Ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις

Με τις ενέσεις αυτές φάρμακα εγχύονται στο υαλοειδές (το ζελέ του ματιού) . Τα φάρμακα αυτά είναι συνήθως αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες ή στεροειδή.  Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή ωχροπάθεια , οι αποφράξεις φλεβών αμφιβληστροειδή, ορισμένες περιπτώσεις εκφυλιστικής μυωπίας, το φλεγμονώδες οίδημα ωχράς κηλίδας ή οι μολύνσεις του οφθαλμού.

Ενδοϋαλοειδικές Ενέσεις

Ενδοϋαλοειδικές Ενέσεις

Η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και πραγματοποιείται μόνο με τοπική αναισθησία στο χώρο του χειρουργείου κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η έγχυση του φαρμάκου γίνεται με μια πολύ λεπτή βελόνα αφού πρώτα έχει γίνει ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων και αντισηπτικού κολλυρίου. Ο ασθενής είναι ξύπνιος, συνήθως δεν πονάει καθόλου και επιστρέφει σπίτι του μετά από λίγη ώρα .

Η συχνότητα πραγματοποίησης της έγχυσης εξαρτάται από την πάθηση, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου και την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Για παράδειγμα, στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου οι ενέσεις πραγματοποιούνται αρχικά κάθε μήνα για τους 3 πρώτους μήνες και στη συνέχεια το θεραπευτικό σχήμα εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.