Εντρόπιο

Ορισμός

Το εντρόπιο είναι μια παθολογική κατάσταση όπου το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έσω προκαλώντας ερεθισμό, ενώ μπορεί να απειλήσει και την όραση.

Αιτία

Η πιο κοινή αιτία ενός εντροπίου του κάτω βλεφάρου είναι μια αστάθεια των δομών του βλεφάρου, που συναντάται πιο συχνά σε μεγαλύτερη ηλικία. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι ο τραυματισμός, οι χημικές βλάβες, και οι φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα στην έσω πλευρά των βλεφάρων.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα ενός εντροπίου περιλαμβάνουν ερεθισμό του οφθαλμού, δακρύρροια, ερυθρότητα και πόνο στα μάτια. Πιο επικίνδυνα κλινικά χαρακτηριστικά είναι οι εκδορές και τα έλκη του κερατοειδούς που μπορεί να οδηγήσουν σε θάμβος της όρασης, επιδεινούμενο άλγος, ευαισθησία στο φως, και σοβαρή επιφορά.

Θεραπεία

Η διαχείριση του εντρόπιου εξαρτάται από το αίτιο του, αλλά απαιτεί συχνά μια χειρουργική επέμβαση για να στραφεί το χείλος των βλεφάρων και των βλεφαρίδων μακριά από τον οφθαλμό. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Μετεγχειρητικές προφυλάξεις

Μετά την επέμβαση, το μάτι σας θα είναι κλεισμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Αφού αφαιρεθεί η γάζα, είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα βλέφαρα, αλλά και να ενσταλάξετε αντιβιοτικά κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας για δύο εβδομάδες. Η κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για 2 – 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Ένα μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες για την παρακολούθηση της επούλωσης του βλεφάρου. Μολονότι τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, συνήθως αφαιρούνται για να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.

Πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης

Δυστυχώς, καμμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Μετά τη διόρθωση του εντρόπιου μικρές εκχυμώσεις και κάποια ερυθρότητα – ιδιαίτερα κατά μήκος του χείλους του βλεφάρου, συμβαίνουν συχνά αλλά εξαφανίζονται εντός λίγων ημερών. Άλλες σπάνιες επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν τη φλεγμονή, την υποτροπή της πάθησης (σε ποσοστό <4%) και τον παροδικό ερεθισμό του ματιού από τα αντιβιοτικά κολλύρια.