Επιλεκτική Laser Τραμπεκουλοπλαστική (SLT) ως πρώτη επιλογή θεραπείας στο γλαύκωμα

 

Η Επιλεκτική Laser Τραμπεκουλοπλαστική (Selective Laser Trabeculoplasty –SLT) συζητήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πανευρωπαικό συνέδριο γλαυκώματος που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία.

Ο Gus Guzzard, o κύριος ερευνητής της πολυκεντρικής μελέτης LIGHT TRIAL, που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε τα αποτελεσματα των τριών πρώτων ετών με πολύ ενθαρρυντικά συμπεράσματα για το SLT που είναι μια πολύ ασφαλής και καθιερωμένη θεραπεία για το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.

Η μελέτη αυτή συγκρίνει τη χρήση του SLT ως πρωτη θεραπεία σε σχέση με τη χρήση αντιγλαυκωματικών σταγόνων σε ήπιο γλαυκωμα και οφθαλμική υπερτονία με εμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Το βασικό αποτελέσμα ηταν οτι το 78% των ασθενών που εκαναν θεραπεία με SLT δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν σταγόνες για 3 χρόνια.

Λαμβάνοντας υποψην την ασφάλεια της συγκεκριμένης θεραπείας, η οποία γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να κανουν χρηση οφθαλμικών σταγόνων για ένα σημαντικό διάστημα και ετσι ξεπερνιέται κατα ένα βαθμό το πρόβλημα της συμμόρφωσης τους.

Ευριπίδης Συκάκης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Γλαύκωμα – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC