Μια άγνωστη πτυχή των επιπτώσεων της χρήσης φακών επαφής στην υγεία μας.

 

Οι φακοί επαφής κάνουν τη ζωή αυτών που έχουν μυωπία ή υπερμετρωπία ευκολότερη καθώς η χρήση γυαλιών οράσεως μπορεί να δυσκολεύει πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Είναι επίσης γνωστό οτι η μη σωστή χρήση των φακών επαφής, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις με επακόλουθα σημαντικά προβλήματα στην όραση. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως, είναι τι άλλες επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι χρησιμοποιημένοι φακοί επαφής.

 

Η χρήση φακών επαφής είναι πολύ διαδεδωμένη στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής, οι χρήστες φακών επαφής υπολογίζονται σε 45 εκατομμύρια. Αν σκεφτεί κανείς οτι μεγάλο ποσοστό αυτών των χρηστών χρησιμοποιεί ημερήσιους φακούς επαφής, μπορούμε να αναλογιστούμε τον αριθμό των φακών επαφής που πετιούνται καθημερινά. Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν ένα μήνα στο ετήσιο συνέδριο της ένωσης Χημικών των ΗΠΑ, καθε χρόνο, 6 εώς 10 τόνοι φακών επαφής καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης των ακαθάρτων και των όμβριων νερών, καθώς οι περισσότεροι χρήστες πετούν τους χρησιμοποιημένους φακούς στον νιπτήρα ή στην λεκάνη της τουαλέτας . Στη συνέχεια οι φακοί επαφής έρχονται σε επαφή με μικρόβια και διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια ώστε τελικά να μετατρέπονται σε μικροπλαστικό και να εισέρχονται εύκολα στην τροφική αλυσίδα.

Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 mm. Παρόλο το γεγονός ότι μεγάλος όγκος των λυμάτων καταλήγει σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καθαρισμού, η αποκομιδή του μικροπλαστικού δεν είναι εφικτή με τη σημερινή τεχνολογία. Επομένως, είτε τα λύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία είτε όχι, τα μικροπλαστικά τελικά καταλήγουν συνήθως στη θάλασσα.

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών (ψάρια, καβούρια, μύδια κλπ) και είναι πλέον ευρέως παραδεκτό ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο.

Είναι επομένως σημαντική η σωστή ενημέρωση των χρηστών ωστε οι φακοί επαφής μετά την χρήση να καταλήγουν στον κάδο των απορριμάτων.

Ευριπίδης Συκάκης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Laser Μυωπίας – EYE DAY CLINIC Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας