Φακοί επαφής και οξεία ερυθρότητα οφθαλμών

 

Οι φακοί επαφής μπορεί πολύ συχνά να προκαλέσουν οξεία φλεγμονή στους οφθαλμούς με συνοδό έντονη ερυθρότητα-υπεραιμία. Προσβάλλεται η εξωτερική επιφάνεια των οφθαλμών και απαταιτείται πάντοτε διαφοροδιάγνωση απο οφθαλμίατρο, από άλλες καταστάσεις που εκδηλώνονται με την ίδια εικόνα, όπως μια μικροβιακή κερατίτιδα.

Αίτια

Συχνά στους φακούς επαφής επικάθονται πρωτεϊνες ή τοξίνες βακτηρίων που προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και κατ’επέκταση φλεγμονή του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς. Η φλεγμονή αυτή λοιπόν, οδηγεί σε έντονη ερυθρότητα του οφθαλμού. Αυτές οι πρωτεϊνες και οι τοξίνες είναι δυνατόν να παραμείνουν πάνω στο φακό επαφής ακόμα και μετά τον καθαρισμό αυτών. Τα πιό συχνά βακτήρια που προκαλούν την εικόνα αυτή είναι η ψευδομονάδα, η σεράττια και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας. Συχνότερα προσβάλλονται τα άτομα που κάνουν χρήση φακών επαφής κατά τον ύπνο.

Συμπτώματα

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται η δυσφορία, ο πόνος, η φωτοφοβία, η δακρύρροια και ο έντονος κνησμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ερυθρότητα του οφθαλμού είναι πιό έντονη γύρω απο την ίριδα. Πιό συχνά προσβάλλεται ο ένας οφθαλμός, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη συμπτωμάτων και στον έτερο. Η φλεγμονώδης αυτή κατάσταση δεν είναι φυσικά μεταδοτική.

Θεραπεία

Απαραίτητη κρίνεται η προσωρινή διακοπή χρήσης των φακών επαφής και η αντικατάσταση αυτών. Χορηγείται αντιφλεγμονώδες κολλύριο και πολλές φορές και αντιβιοτικό για αποφυγή επιμόλυνσης. Πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής που επιτρέπουν τη σωστή οξυγόνωση του κερατοειδούς και να αντικαθίστανται συχνά. Σαφές είναι ότι δεν επιτρέπεται η χρήση φακών επαφής κατά τον ύπνο.

 

Ειρήνη Μπουτούρη

Χειρουργός Οφθαλμίατρς

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC – Laser Μυωπίας