Ψηφιακή Φλουοροαγγειογραφία

Η Φλουοροαγγειογραφία είναι μια μέθοδος που απεικονίζει το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού και συγκεκριμένα τα αγγεία του αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο, την ωχρά κηλίδα και την περιφέρεια του αμφιβληστροειδή.

Ψηφιακή Φλουροαγγειογραφία

Ψηφιακή Φλουροαγγειογραφία

Η φλουοροαγγειογραφία είναι απαραίτητη για  τη διάγνωση και την παρακολούθηση μιας νόσου όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ωχροπάθεια, οι αποφράξεις φλεβών ή αρτηριών του αμφιβληστροειδή, οι  φλεγμονές , οι δυστροφίες ωχράς κηλίδας, οι εκφυλιστικές νόσοι του βυθού, οπτικές νευρίτιδες και αυτοάνοσα νοσήματα . Μας καθοδηγεί επίσης στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του αμφιβληστροειδή .

Η Φλουοροαγγειογραφία γίνεται με ενστάλαξη μυδριατικών κολλυρίων ώστε η κόρη του ματιού να είναι «ανοικτή» και στη συνέχεια πραγματοποιείται ενδοφλέβια έγχυση μιας πορτοκαλί χρωστικής που ονομάζεται φλουορεσκεϊνη. Καθώς η φλουορεσκεϊνη κυκλοφορεί στα αγγεία του οφθαλμού γίνεται ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών με ειδική φωτογραφική μηχανή που απεικονίζει το οπίσθιο τμήμα του ματιού (ψηφιακή κάμερα βυθού). Η διάρκεια της εξέτασης συνήθως είναι γύρω στα 5-10 λεπτά.

Μετά την εξέταση το δέρμα και τα ούρα του ασθενή θα αποκτήσουν μια κίτρινη χροιά για περίπου 24 ώρες. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης ναυτία, αλλεργία στη χρωστική και σπάνια λιποθυμία.

Για το λόγο αυτό, η εξέταση γίνεται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας επιπλοκής αυτή να αντιμετωπισθεί άμεσα.
Αντενδείξεις για τη διενέργεια φλουοραγγειογραφίας αποτελούν οι αλλεργίες σε φάρμακα ή σκιαγραφικά, η νεφρική ανεπάρκεια, η κύηση.