Γλαύκωμα: Ομάδες Υψηλού Κινδύνου

Πως βλέπει ο ασθενής με γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια εξαιρετικά ύπουλη πάθηση, η οποία δεν έχει συμπτώματα αλλά μπορεί να φτάσει σε απώλεια όρασης η οποία μπορεί να είναι μόνιμη αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του γλαυκώματος είναι οι παρακάτω:

A. Άτομα άνω των 60 ετών: Το γλαύκωμα είναι πιο σύνηθισμενο στους ηλικιωμένους. Διατρέχετε έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση γλαυκώματος αν είστε άνω των 60 ετών.
Β. Μέλη οικογενειών με γλαύκωμα: Ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος, το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, έχει κληρονομικότητα. Αν άτομα του άμεσου οικογενειακού σας περιβάλλοντος έχουν νοσήσει από γλαύκωμα, τότε διατρέχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε και εσείς γλαύκωμα. Το θετικό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα τέσσερις έως εννέα φορές.

Γ. Αφρο-Αμερικανοί: Το γλαύκωμα σήμερα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους Αφρο-Αμερικανούς. Είναι έξι με οχτώ φορές πιο συνήθης στους Αφρο-Αμερικανούς έναντι των Καυκάσιων.
Δ. Ασιάτες: Τα άτομα ασιατικής προέλευσης φαίνεται στατιστικά να διατρέχουν ένα σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι υπεύθυνο για  λιγότερο από το 10% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων γλαυκώματος.
Ε. Χρήστες στεροειδών (κορτιζόνης): Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που συνδέουν την χρήση στεροειδών με την ανάπτυξη γλαύκωματος. Μία μελέτη δημοσιευμένη στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης το 1997,  έδειξε αύξηση κατά 40% στη συχνότητα εμφάνισης οφθαλμικής υπερτονίας και γλαυκώματος ανοικτής γωνίας σε ενήλικες που χρειάζονταν κατά προσέγγιση 14 έως 35 εισπνοές αερολύματος στεροειδών για να ελέγξουν το άσθμα τους. Ομολογουμένως, η δόση αυτή είναι πολύ υψηλή, απαιτούμενη μόνο σε περιπτώσεις βαρέως άσθματος.

 

Ζ. Οφθαλμικός τραυματισμός: Ένας τραυματισμός του οφθαλμό μπορεί να προκαλέσει δευτεροπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Αυτός ο τύπος γλαυκώματος δύναται να εμφανιστεί αμέσως μετατραυματικά ή  και χρόνια αργότερα. 
Αμβλείς τραυματισμοί που «μελανιάζουν» το μάτι (αναφέρονται ως αμβλέα τραύματα) ή τραυματισμοί που διαπερνούν τον οφθαλμό μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο διηθητικό σύστημα του οφθαλμού, οδηγώντας σε μετα-τραυματικό γλαύκωμα. Η πιο συχνή αιτία είναι σχετική με αθλητικές κακώσεις που συμβαίνουν στο τένις ή την πυγμαχία.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή μυωπία
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Αρτηριακή Υπέρταση
  • Κεντρικό πάχος κερατοειδούς λιγότερο από 500 μm.

Η M.H.N. EYE DAY CLINIC διαθέτει ειδικό τμήμα γλαυκώματος πλήρως εξοπλισμένο , το οποίο αναλαμβάνει την διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των τύπων της πάθησης σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα είτε χειρουργικά είτε φαρμακευτικά.