Χαλάζιο

Εισαγωγή

Τα βλέφαρα περιέχουν ειδικούς αδένες που παράγουν έλαιο (μεϊβομιανοί αδένες), οι οποία παροχετεύουν τις εκκρίσεις τους επάνω στην επιφάνεια των οφθαλμών, και είναι απαραίτητοι για την πρόληψη της εξάτμισης του δακρυϊκού φιλμ πάρα πολύ γρήγορα.

Εάν οι πόροι των μεϊβομιανών αδένων κλείσουν, η προκύπτουσα συλλογή των ελαίων μπορεί να λειτουργήσει ως «ξένο σώμα», με αποτέλεσμα μία φλεγμονώδης αντίδραση και ένα ραγδαίο ερυθρό εξόγκωμα στο βλέφαρο. Τέτοια εξογκώματα ή κύστεις μπορούν να επιλυθούν πολύ αργά, αλλά συνήθως απαιτούν χειρουργική αφαίρεση, αν δεν υποχωρήσουν από μόνα τους και ονομάζονται χαλάζια.

Θεραπεία

Τακτική υγιεινή των βλεφάρων με ζεστές κομπρέσες και τοπική αντιβιοτική αλοιφή στα χείλη των βλέφαρων μειώνει την πιθανότητα του σχηματισμού χαλαζίου σε εκείνα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Εδραιωμένες κύστεις μπορούν να επιλυθούν με την αγωγή αυτή, αλλά εκείνες που δεν υποχωρούν απαιτούν μια τομή και απόξεση. Τα ωμέγα λιπαρά (για παράδειγμα, σε συμπληρώματα ελαίου λιναρόσπορου) πιστεύεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αδένων των βλεφάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης ελαίου και το σχηματισμό κύστεων.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική επέμβαση;

Στη διαδικασία αυτή, το περιεχόμενα της κύστης απελευθερώνεται. Αυτό οδηγεί ταχύτατα στην υποχώρηση της φλεγμονής, και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των αδένων στα βλέφαρα. Μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού εγχύεται κάτω από το δέρμα του βλεφάρου, και το περιεχόμενο της κύστης απελευθερώνεται από την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου (με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια τομή στο δέρμα και μια ορατή ουλή).