4η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς

poster_4h-hm_yalo_07

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, η 4η Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς -Αμφιβληστροειδούς. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν οι επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη στους οφθαλμούς και, πιο συγκεκριμένα, στον αμφιβληστροειδή. Έγινε εκτενής ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθούνται και να εξετάζονται οι διαβητικοί ασθενείς (screening) για το ενδεχόμενο αποκάλυψης διαβητικών αλλοιώσεων σε πρώιμο στάδιο, καθώς και για τη σταδιοποίησή τους. Έγινε συζήτηση για τη συμβολή που έχουν στη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (Optical Coherence Tomography, OCT) καθώς και η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό (OCT-angiography). Επίσης, αναλύθηκε η σημασία που έχει η καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και των λοιπών μεταβολικών παραγόντων, στην εμφάνιση και τη βαρύτητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Τέλος, αναφέρθηκαν λεπτομερώς οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς και της παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Εκ μέρους της EYE DAY CLINIC, και συγκεκριμένα του τμήματος αμφιβληστροειδούς της κλινικής, στην ημερίδα συμμετείχαν οι οφθαλμίατροι Χριστίν Τάντρος και Θάνος Κωτσόλης. Η κα Τάντρος ανέλυσε τον τρόπο προσέγγισης των ασθενών με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τις εξετάσεις που απαιτούνται για τη σωστή διάγνωση και τη θεραπεία που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Ο κος Κωτσόλης αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζεται σήμερα η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (μια σοβαρή επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών νέων αγγείων και αιμορραγιών) και τη θέση που έχουν στη θεραπεία της το laser αλλά και οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων για τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών.

Αποκόλληση ΑμφιβληστροειδούςΔιαβητική Αμφιβληστροπάθεια