Καλοκαίρι και Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία  είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις. Τα αίτια της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν μια πλειάδα καταστάσεων ή παθήσεων, οι οποίες κάποιες φορές είναι δυσδιάκριτες. Όσοι πάσχουν από ξηροφθαλμία έχουν συνήθως κόκκινα και ερεθισμένα μάτια λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων ή κακής ποιότητας δακρύων.

Οι άνθρωποι που ζουν σε ξηρά ή ζεστά κλίματα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηροφθαλμία, καθώς τα δάκρυα εξατμίζονται ταχύτερα. Η σκόνη, η βρωμιά, η μάσκαρα και η ρύπανση μπορούν επίσης να κάνουν το σύνδρομο ξηροφθαλμίας χειρότερο. Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τις ανάγκες του ασθενούς. Για πολλούς ασθενείς το μόνο που χρειάζεται είναι η χρήση τεχνητών δακρύων.

Το καλοκαίρι λοιπόν, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της συχνότερης χρήσης κλιματιστικών, αρκετές φορές αισθανόμαστε τα μάτια μας να μας ενοχλούν και να κοκκινίζουν. Ο λόγος είναι ότι τα δάκρυά μας εξατμίζονται γρηγορότερα και κατά συνέπεια τα μάτια μας δεν λιπαίνονται επαρκώς. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη και ενοχλητική ξηροφθαλμία σας παραθέτουμε ορισμένες απλές και εύκολες συμβουλές:

  • Όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό είναι καλό να αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό.
  • Όταν φυσάει αέρας, καλό είναι να φοράμε γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια μας και τα δάκρυα δεν εξατμίζονται γρήγορα.
  • Όταν είμαστε προσηλωμένοι στην τηλεόραση η σε κάποιο βιβλίο η μπροστά από την οθόνη του Η/Υ να θυμόμαστε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.
  • Να αποφεύγουμε την παραμονή σε κλειστούς χώρους με έντονο καπνό από τσιγάρο.
  • Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.
  • Είναι καλό να λαμβάνουμε βιταμινούχα σκευάσματα πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες προλαμβάνουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας και μπορούμε να απολαύσουμε ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Γ. Καλαντζής
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC – ΚαταρράκτηςΕπέμβαση Καταρράκτη