Καταρράκτης και Πρεσβυωπία

ffcecb62-2359-43b4-a2ef-a4f121330815

Η αφαίρεση του καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Ενώ βελτιώνει την μακρινή όραση, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς βρίσκονται στην δυσάρεστη για αυτούς θέση να μην μπορούν να διαβάσουν μετά από το χειρουργείο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού απαιτούνται πρεσβυωπικά γυαλιά σχεδόν για όλους τους ασθενείς.
Υπάρχουν όμως τρόποι να αποφύγουμε τα κοντινά γυαλιά. Ο πιο απλός είναι το λεγόμενο monovision δηλαδή η διόρθωση του επικρατούς οφθαλμού για την μακρινή όραση ενώ στον άλλο οφθαλμό παραμένει μυωπία έως 2 διοπτρίες η οποία είναι βοηθητική για την κοντινή όραση. Λόγω της μικρής ανισομετρωπίας που δημιουργείται απαιτείται ένας χρόνος προσαρμογής αλλά τις περισσότερες φορές οι ασθενείς ανέχονται καλά την συγκεκριμένη μέθοδο και μπορούν και ανταποκρίνονται χωρίς γυαλιά στις περισσότερες καθημερινές τους δραστηριότητες. Μειονέκτημα ωστόσο αποτελεί η δυσκολία που παρατηρείται στις διάφορες «ακραίες» συνθήκες όπως είναι η βραδινή οδήγηση και η πολύωρη κοντινή εργασία και για τις οποίες ίσως απαιτηθούν βοηθητικά γυαλιά.
Πιο αποτελεσματική προσέγγιση στο ζήτημα της μετεγχειρητικής πρεσβυωπίας αποτελούν οι πολυεστιακοί ενδοφακοί και ειδικότερα οι τελευταίας γενιάς όπως ο AcrySof® IQ PanOptix. Αντί για τον κλασικό μονοεστιακό ενδοφακό που χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο στο χειρουργείο του καταρράκτη και ο οποίος βοηθά μόνο στην μακρινή απόσταση, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί προσφέρουν υψηλής ποιότητας όραση σε όλες τις αποστάσεις μακριά, μεσαία, κοντά χωρίς την χρήση γυαλιών.
Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη για κοντινά γυαλιά που προκαλεί ένα χειρουργείο καταρράκτη. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή διαδραματίζει ο ασθενής ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου και με την καθοδήγηση του οφθαλμιάτρου να επιλέξουν αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Αριστείδης Ματζούνης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

ΜΑΤΖΟΥΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας – Laser Μυωπίας, Αστιγματισμού και Υπερμετρωπίας