Καταρράκτης και MIGS

Μικρό επεμβατικές αντί-γλαυκωματικές τεχνικές

Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα αποτελούν τις δύο συχνότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Το γλαύκωμα είναι μία χρόνια και προοδευτική νόσος, το οποίο αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι ασθενείς μας πάσχουν και από τις δύο νόσους?

Το χειρουργείο του καταρράκτη σε ασθενείς με γλαύκωμα παρουσιάζει προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν ώστε να προσφέρει το κατάλληλο αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές. Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν και οι ειδικοί του γλαυκώματος καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις δυο καταστάσεις στο ίδιο χειρουργείο. Όταν το γλαύκωμα είναι ήπιου ή μετρίου βαθμού τότε η ιδανική  προσέγγιση είναι η αφαίρεση του καταρράκτη σε συνδυασμό με την εφαρμογή μικροεπεμβατικών αντιγλαυκωματικών τεχνικών. Στις τελευταίες ανήκει το istent inject W.

Τι είναι όμως το istent;

Το istent αποτελεί το μικρότερο ιατρικό ένθεμα που χρησιμοποιείται σήμερα στην ιατρική.

istent inject W

Πώς λειτουργεί το istent;

Είναι σχεδιασμένο να μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση δημιουργώντας ένα μόνιμο κανάλι παροχεύτεσης του υγρου στο σημείο που υπάρχει κόλλημα. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η φυσιολογική εκροή του υγρού από τον οφθαλμό, το οποίο διαφορετικά θα αύξανε περαιτέρω την πίεση του ματιού.

Είναι το istent σωστό για εμένα;

Αν πάσχετε από γλαύκωμα ήπιου ή μετρίου βαθμού τότε αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Βοηθάει στην μείωση της πίεσης καθώς και του αριθμού των κολλυρίων που χρησιμοποιούμε. Φυσικά, το istent αποτελεί εξαιρετική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να βάλουν σωστά τις σταγόνες τους ή αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην οφθαλμική επιφάνεια.

Θα γλιτώσω από τις σταγόνες;

Εδώ η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Στις περιπτώσεις του απλού γλαυκώματος οι πιθανότητες είναι αυξημένες, ενώ στο μέτριο είναι σχεδόν σίγουρη η μείωση του αριθμού των κολλυρίων επιτυγχάνοντας μια καλύτερη ενδοφθάλμια πίεση.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα τους;

Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους, υπολογίζοντας μια μείωση της τάξης του 30% της αρχικής πίεσης με μείωση των κολλυρίων. Βέβαια, σε μία σειρά περιστατικών που δημοσιευσάμε το συνδυασμένο χειρουργείο καταρράκτη με στεντ μείωσε σημαντικά την πίεση διατηρώντας τον αριθμό των κολλυρίων και σταθεροποιώντας το στάδιο του γλαυκώματος, χωρίς δηλαδή να υπάρξει επιδείνωση.

2 Year results of combined phacoemulsification- iStent inject W, from a single centre Acta ophthalmologica.

Ποιο είναι το προφίλ ασφαλείας τους;

Είναι απλά εξαιρετικό. Δεν έχει περιγραφεί μείζονα επιπλοκή που δεν μπορεί να διορθωθεί. Επίσης ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει πριν και μετά τη συστηματική του αγωγή. Τέλος η ένθεση των istent δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διενέργεια μαγνητική τομογραφίας όπως συμβαίνει με άλλα ενθέματα στο σώμα μας. Το istent είναι εγκεκριμένο από τον Αμερικάνικό FDA και από τον Αγγλικό NICE και χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα.

Τι άλλα πλεονεκτήματα προσφέρει το istent;

  • Δεν επηρεάζει τον αστιγματισμό του ματιού.
  • Δεν επηρεάζει την ανατομία του ματιού αφήνοντας περιθώριο για μελλοντικές επεμβάσεις.
  • Είναι εντελώς ατραυματικό και δεν αγγίζει τον επιπεφυκότα του ματιού.
  • Δεν παρουσιάζει προβλήματα με παθολογικά χαμηλή πίεση.
  • Η μετεγχειρητική πορεία είναι ίδια με αυτή του καταρράκτη.
  • Το μέγεθος του είναι τόσο μικρό όσο 360μm, δηλαδή το ένα τρίτο του χιλιοστού.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η χρήση του istent σε συνδυασμό με το χειρουργείο του καταρράκτη βοηθάει τον ασθενή να έχει καλύτερο έλεγχο της πίεσης του και χωρίς να δυσκολεύει τη μετεγχειρητική παρακολούθηση, σα να έκανε μόνο χειρουργείο καταρράκτη

Αθανάσιος Βέργαδος, MD, PhD, FEBO, MRCOPhth
Εξειδικευμένος στη χειρουργική του γλαυκώματος και καταρράκτη.