Ξηροφθαλμία

Εισαγωγή

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή πάθηση και μπορεί να δώσει μια αίσθηση φαγούρας, καύσου, άμμου, μια διαλείπουσα θόλωση της όρασης ή ακόμη και διπλωπία.

Υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες, φάρμακα, και διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα και τα δάκρυα παράγονται κατά κύριο λόγο στο δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται κάτω από το οστό κάτω από τα φρύδια μας.Τα βλέφαρα μπορεί να θεωρηθούν ως υαλοκαθαριστήρες που επαλείφουν το δακρυϊκό φιλμ ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού. Τυχόν προβλήματα με τα βλέφαρα μπορούν να επηρεάσουν το δακρυϊκό φιλμ και να το αποτρέψει από το να λειτουργήσει σωστά.

Το δακρυϊκό φιλμ είναι επίσης μια σημαντική επιφάνεια εστίασης για τον οφθαλμό. Κάθε πρόβλημα που κάνει το δακρυϊκό φιλμ ανώμαλο ή ασταθές, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εστίαση. Ένα συχνό παράπονο των ατόμων με σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι ότι όταν διαβάζουν, η όρασή τους είναι καθαρή στην αρχή, αλλά μετά την ανάγνωση για 10 ή 20 λεπτά, η όρασή τους γίνεται θολή και δεν μπορούν πλέον να δουν καθαρά.

Αίτια της ξηροφθαλμίας

Οι άνθρωποι που ζουν σε ξηρά κλίματα είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από ξηροφθαλμία. Η χαμηλή υγρασία προκαλεί ταχύτερη εξάτμιση του δακρυϊκού φιλμ από την επιφάνεια του οφθαλμού. Η σκόνη, η βρωμιά, η μάσκαρα και η ρύπανση μπορούν επίσης να κάνουν το σύνδρομο ξηροφθαλμίας χειρότερο.

Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση τείνουν να έχουν μειωμένη έκκριση δακρύων. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια, όπως η θεραπεία με υποκατάστατα ορμονών, τα αντιισταμινικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Θα πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος από το γιατρό σας πριν διακόψετε οποιοδήποτε συνταγογραφημένο φάρμακο, ακόμη και αν νομίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Συνήθως η αιτία είναι άγνωστη, αλλά μερικές φορές μπορεί να σχετίζεται με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του σώματος.

Οι άνθρωποι των οποίων τα μάτια δεν κλείνουν εντελώς όταν βλεφαρίζουν, ή που βλεφαρίζουν σπάνια (για παράδειγμα, οι ασθενείς με νόσο του Parkinson), είναι πιο επιρρεπείς σε σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Οι άνθρωποι που διαβάζουν πολύ ή εργάζονται στον υπολογιστή πολύ είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε σύνδρομο ξηροφθαλμίας, γιατί όταν διαβάζουμε ή συγκεντρωνόμαστε, βλεφαρίζουμε λιγότερο συχνά.

dry eye

Θεραπεία της ξηροφθαλμίας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για τη ξηροφθαλμία. Για πολλούς ασθενείς το μόνο που χρειάζεται είναι η χρήση τεχνητών δακρύων. Άλλα άτομα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν ένα βλέφαρο το οποίο είναι ουλοποιημένο ή ένα βλέφαρο που δεν κλείνει σωστά.

Τα τεχνητά δάκρυα μπορείτε να τα πάρετε από οποιοδήποτε φαρμακείο και δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες και είδη των τεχνητών δακρύων. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πειραματιστούν με διαφορετικά δάκρυα μέχρι να βρουν αυτό που λειτουργεί γι’ αυτούς. Μερικά δάκρυα είναι πιο παχύρευστα από ό, τι άλλα. Μερικοί ασθενείς προτιμούν πιο παχύρευστα δάκρυα γιατί διαρκούν περισσότερο. Άλλοι άνθρωποι δεν συμπαθούν τα πιο παχύρευστα δάκρυα επειδή προς στιγμήν θολώνουν την όρασή τους. Για τους ασθενείς που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τεχνητά δάκρυα συχνά, οι γιατροί  προτείνουν μερικές φορές διαλύματα τεχνητών δακρύων χωρίς συντηρητικά.

Εάν τα συμπτώματα είναι ακόμη δυσχερή έχοντας δοκιμάσει διάφορες συνταγές, φράζοντας το δακρυϊκό σημείο με βύσματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα. Αυτά μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο εάν οι ασθενείς έχουν ένα ουλοποιημένο βλέφαρο, αν οι ασθενείς έχουν βλέφαρα που δεν κλείνουν εντελώς, ή αν οι ασθενείς έχουν ένα βλέφαρο που δεν είναι σε σωστή θέση.

Η ξηροφθαλμία είναι συχνά μέρος μιας φλεγμονής των βλεφαρίδων (βλεφαρίτιδα) και η θεραπεία γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σε συνδυασμό με τις οφθαλμικές σταγόνες για την ξηροφθαλμία σας.