Προσοχή, τα laser pointers δεν είναι παιχνίδια και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες οφθαλμικές βλάβες!

Όλοι μας εχουμε δει τα Laser Pointers να χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια από παιδιά, σε γήπεδα από ‘οπαδούς’ κατά παικτών αντίπαλων ομάδων, σε διαφορα events, πάρτυ κα.

Ένα περιστατικό που είδε το φως της παγκόσμιας δημοσιοτητας μετά την αναδημοσίευση του απο το CNN, επιβεβαιώνει τους κινδύνους αυτούς με τον χειρότερο τρόπο.

 

H οπή στην ωχρά κηλίδα στο μάτι του αγοριού…

Το περιστατικό αρχικά δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και αφορά ένα 9 χρονο αγόρι που εξετάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλίας μετα από επανειλημμένο κοίταγμα σε ένα κοινό laser pointer του εμπορίου. Οι ιατροί διαπίστωσαν μια μεγάλου μεγέθους οπή στην ωχρά κηλίδα η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση του αγοριού.

Στις ΗΠΑ, το FDA θεωρεί τη χρήση των laser pointers με ενέργεια πάνω από 5mW επικίνδυνη αλλά παγκοσμίως δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου καθώς τα συγκεκριμένα gadgets μπορούν πολύ εύκολα να αγοραστούν online ή σε μη εξειδικευμένα μαγαζιά. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το laser pointer μπορεί να έχει παραπάνω ενέργεια από την αναγραφόμενη στην συσκευασία.

Η χρήση των laser pointers θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και υπό επιτήρηση όταν αυτα χρησιμοποιούνται από παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι παιχνίδια αλλά επαγγελματικά εργαλεία.