Μυωπία και Αθλητισμός

Η οξεία όραση αποτελεί επιθυμία, αλλά και ανάγκη για όλους μας. Από όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες η μυωπία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις δραστηριότητες που απαιτούν πολύ καλή μακρινή όραση. Μια από αυτές είναι και ο αθλητισμός.

Όσοι ασχολούνται με αυτόν τόσο ερασιτεχνικά, όσο και πολύ περισσότερο επαγγελματικά, διαπιστώνουν ότι η ανάγκη διόρθωσης, της όποιας διαθλαστικής τους ανωμαλίας, έστω και μικρής, είναι αναγκαία. Η χρήση διορθωτικών γυαλιών είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα δύσχρηστη, αφενός γιατί περιορίζει την περιφερική όραση και αφετέρου η θραύση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι καταφεύγουν στη χρήση φακών επαφής, μιας ή πολλαπλών εφαρμογών. Ωστόσο και αυτοί δεν είναι πάντα κατάλληλοι, ιδίως για όσους ασχολούνται με σπορ που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο, όπως ενδεικτικά κολύμβηση, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα. Ο κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι μόνο υπαρκτός, αλλά και ιδιαίτερα υψηλός. Η πιθανότητα απώλειας του φακού επαφής, κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας, δεν είναι μηδαμινή.

Τα τελευταία χρόνια η διαθλαστική χειρουργική προσφέρει μια μόνιμη δελεαστική λύση στο πρόβλημα της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Η διαθλαστική μέθοδος lasik (ιδιαίτερα η femto lasik) καθώς και η PRK, επιτυγχάνουν άριστα αποτελέσματα. Η διαδικασία είναι γρήγορη, ανώδυνη και εξαιρετικά ακριβής στο αποτέλεσμα. Οι διαθλαστικές επεμβάσεις επιτρέπονται ακόμη και σε όσους επιχειρούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις στους στα λεγόμενα extreme sports ή αθλήματα σωματικής επαφής. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει υπόψη του ότι απαιτείται μια μικρή περίοδος αποθεραπείας, κατά την οποία οφείλει να απέχει από κάποιες αθλητικές δραστηριότητες.

Ασφαλώς όπως κάθε επέμβαση έτσι και οι διαθλαστικές έχουν περιορισμούς, αντενδείξεις και κάποιες – ελάχιστες σήμερα – ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο διόρθωσης του διαθλαστικού σφάλματος που θα επιλέξουμε, πως τα αθλήματα αποτελούν μια από τις πλέον συχνές αιτίες σοβαρού τραυματισμού των οφθαλμών, ιδιαίτερα σε παιδική και νεαρή ηλικία. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών, ενισχυμένων με ειδικά φίλτρα για την απορρόφηση της UV ακτινοβολίας, είναι ωφέλιμη και πολλές φορές σημαντική για αθλήματα και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους, υπό το ηλιακό φως.

Laser Μυωπίας – EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας

Ειρήνη Σταθοπούλου

Χειρουργός Οφθαλμίατρος – EYE DAY CLINIC