Η όραση με μυωπία σαν καλλιτεχνική έμπνευση

Η μυωπία είναι η συχνότερη νόσος που επηρεάζει την όραση. Η εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής.

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη των ειδικών, πως σε 3 χρόνια 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη) αναμένεται να είναι μύωπες και φαίνεται ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παιζουν σημαντικό ρόλο.

 

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινή ζωή στη χώρα μας, οπου η σχέση των Ελλήνων με τη Θάλασσα και τις παραλίες είναι μοναδική και αξιοζήλευτη παγκοσμίως. Επίσης η μοναδική ευχέρεια ενασχόλησης με το κολύμπι και τα θαλάσσια sports, κάνει πολλές φορές τους πάσχοντες από μυωπία να μην μπορούν να χαρούν αυτές τις δραστηριότητες στο μέγιστο.

 

Πριν μερικές μέρες στην Everard Read Gallery στο Λονδίνο παρουσιαστηκαν τα πολύ ρεαλιστικά έργα ζωγραφικής του Νοτιοαφρικανού Phillip Barlow που απεικονίζουν ακριβώς την ΄θολή’ όραση ενός μύωπα όταν βγάλει τα γυαλιά του στην παραλία.

Αν και ο σκοπός του καλλιτέχνη δεν ήταν ακριβώς αυτός, αν ρωτήσετε κάποιον φίλο που έχει μυωπία θα σας επιβεβαιώσει πως είναι η ζωή με και χωρίς γυαλιά.


Ευριπίδης Συκάκης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Laser Μυωπίας – EYE DAY CLINIC Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας