Οφθαλμικός Έρπης Ζωστήρος

Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρος εκδηλώνεται σαν ετερόπλευρο, επώδυνο, φυσαλιδώδες εξάνθημα στην περιοχή του οφθαλμικού κλάδου του τριδύμου νεύρου.

Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα και οφείλεται σε ενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς (VZV Varicella Zoster Virus) που βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ηλικία πάνω των 60 ετών και  ανοσοκαταστολή από χρήση ανοσοκατασταλτικών   φαρμάκων, χρόνιες παθήσεις  π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, AIDS, ψυχολογικό stress.

Τα πρόδρομα συμπτώματα, πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, είναι πονοκέφαλος, πυρετός και κόπωση. Τα οφθαλμικά συμπτώματα είναι φωτοφοβία, δακρύρροια, οίδημα βλεφάρων, κοκκίνισμα ματιού, ελάττωση οράσεως και πόνος. Η διάγνωση είναι εύκολη όταν υπάρχει το τυπικό εξάνθημα. Οι οφθαλμικές επιπλοκές είναι επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, πρόσθια ραγοειδίτιδα, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης και σπανιότερα σκληρίτιδα, οξεία νέκρωση αμφιβληστροειδούς, οπτική νευρίτιδα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιϊκά φάρμακα:  tabl acyclovir 800mg πέντε φορές την ημέρα ή tabl  valacyclovir 1000mg τρεις φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες, τοπικά κορτικοστεροειδή σε περίπτωση κερατίτιδας  ή ραγοειδίτιδας, τοπικά αντιγλαυκωματικά  φάρμακα σε περίπτωση αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης και συστηματικά αναλγητικά.

Η  πρόγνωση είναι συνήθως  καλή ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις  ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει υποτροπιάζουσα η χρόνια φλεγμονή κυρίως του προσθίου ημιμορίου: κερατίτιδα, ραγοειδίτιδα, δευτεροπαθές γλαύκωμα, καταρράκτη.

Τέλος θυμηθείτε: Πάντα ο οφθαλμίατρος σας είναι η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας. Σε καμία περίπτωση  η πληροφόρηση που λαμβάνετε από την ιστοσελίδα μας δεν έχει σκοπό να τον υποκαταστήσει. Απευθύνεστε πάντα σε αυτόν για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.