Ολική διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας

Επεμβάσεις αυτού του τύπου ξεκίνησαν να γίνονται πριν από 25 χρόνια και οι ειδικοί τις χαρακτηρίζουν ως επανάσταση στη διόρθωση της μυωπίας και του αστιγματισμού. Χαρακτηρίζονται, δε, από ακρίβεια και ασφάλεια.

Αυτό που απαιτείται είναι καλός προεγχειρητικός έλεγχος από τον γιατρό και ισχυρή θέληση από τον ασθενή.

«Υπάρχουν δύο μέθοδοι αποτελεσματικής διόρθωσης μικρών ή μεγάλων βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού», σημειώνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιώργος Χρονόπουλος, για να εξηγήσει: «Η μία αποκαλείται ΡRΚ και η άλλη LΑSΙΚ. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι στη μεν πρώτη η διόρθωση γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς, ενώ στη δεύτερη στο εσωτερικό του».

Στη PRK, σημειώνει, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικροενοχλήσεις τις δύο ή τρεις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, αλλά στη LΑSΙΚ οι ενοχλήσεις είναι μηδαμινές και η αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς είναι άμεση από την ίδια κιόλας ημέρα. Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι το ίδιο και στις δύο μεθόδους.
Το χρονοβόρο σε μία τέτοια επέμβαση είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, στον οποίο βασίζεται και η επιτυχία της.

Η επέμβαση διαρκεί μόλις πέντε έως έξι λεπτά και για τα δύο μάτια, χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν πoνάει.

Η διόρθωση είναι μόνιμη, ακόμα και στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που παραμένει κάποιο υπόλοιπο μπορεί να γίνει συμπληρωματικό λέιζερ, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση. Για τις επιπλοκές μίας τέτοιας επέμβασης, ο κ. Χρονόπουλος διευκρινίζει ότι η πολυετής εμπειρία επιτρέπει στους χειρουργούς να λένε ότι η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι μηδαμινή, ενώ οι πολύ σπάνιες επιπλοκές αντιμετωπίζονται.

«Οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής ξεπερνούν κατά πολύ τις πιθανότητες κάποιας επιπλοκής από μια διαθλαστική επέμβαση», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Έθνος στις 28/04/2007