Παιδο-οφθαλμολογική εξέταση. Γιατί είναι σημαντική και τι πρέπει να περιλαμβάνει.

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται τα παιδιά σε μικρή ηλικία για την έγκαιρη αναγνώριση νόσων και την πρόληψη της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι). Συχνά γίνεται ένας έλεγχος σε νεογέννητα πριν φύγουν από το μαιευτήριο και ένας αδρός έλεγχος από τους παιδιάτρους στη βρεφική ηλικία και αργότερα. Είναι κρίσιμο να γίνεται ένας έλεγχος στην προσχολική ηλικία (περίπου 4 ετών) από εξειδικευμένο παιδο-οφθαλμίατρο, ώστε να υπάρχει χρόνος για θεραπεία καθώς η όραση αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Αν ένα παιδί παραμείνει χωρίς θεραπεία ενώ την χρειάζεται, μπορεί να οδηγηθεί σε μόνιμη απώλεια της όρασης. 

Ο παιδο-οφθαλμίατρος αφού λάβει πλήρες ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό), θα προβεί σε εξετάσεις ανάλογο με την ηλικία του παιδιού. Με τον κατάλληλο παιδο-οφθαλμολογικό εξοπλισμό, θα εξεταστεί η όραση του παιδιού για μακρυά και κοντά χωριστά για κάθε μάτι, αλλά και η τρισδιάστατη όραση του παιδιού. Γίνεται πλήρης ορθοπτικός έλεγχος με έλεγχο της κινητικότητας και της ευθυγράμμισης των ματιών και αναγνωρίζεται τυχόν στραβισμός. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο στραβισμός δεν είναι πάντα εμφανής στους γονείς, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις μικροστραβισμού. Ο παιδο-οφθαλμίατρος θα εξετάσει έπειτα την υγεία των οφθαλμών. Συχνά, είναι απαραίτητη η χορήγηση σταγόνων για τη διαστολή της κόρης, ώστε να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος. Αφού διασταλεί η κόρη ο παιδο-οφθαλμίατρος θα μετρήσει τους βαθμούς μυωπίας/υπερμετρωπίας με τη μέδοθο της σκιασκοπίας και θα αποφασίσει ανάλογα με την όραση, την ηλικία, και την ύπαρξη ή όχι στραβισμού, αν θα χορηγήσει γυαλιά και πιθανόν να προβεί σε χορήγηση γυαλιών μειωμένων βαθμών.

Ο παιδο-οφθαλμίατρος, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, εξετάζει την όραση και την τρισδιάστατη όραση του παιδιού. Κάνει έλεγχο στραβισμού και εξέταση της υγείας των οφθαλμών. Συχνά, είναι απαραίτητη η χορήγηση σταγόνων για τη διαστολή της κόρης. Τέλος, ο παιδο-οφθαλμίατρος θα μετρήσει τους βαθμούς μυωπίας/υπερμετρωπίας με τη μέδοθο της σκιασκοπίας και θα αποφασίσει ανάλογα με την όραση, την ηλικία, και την ύπαρξη ή όχι στραβισμού, αν θα χορηγήσει και πόσο «δυνατά» γυαλιά.

Μαργαρίτα Παπαδοπούλου 

Παιδοοφθαλμίατρος – EYE DAY CLINIC