Ρωγμή Αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής στηρίζεται στην θέση του χάρη σε ειδικούς βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι για να λειτουργήσουν σωστά απαιτούν αυτός να είναι υδατοστεγής.

Όταν δημιουργηθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή αυτός παύει να είναι υδατοστεγής και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης. Η ρωγμή αυτή απαιτεί θεραπεία με laser ή η σπανιότερα κρυοθεραπεία, επειγόντως, καθώς αν αφεθεί μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Σκοπός της θεραπείας είναι ουσιαστικά να δημιουργηθεί μια ουλή γύρω από τη ρωγμή η οποία θα σφραγίσει τον αμφιβληστροειδή.

Η θεραπεία με laser είναι απλή με ελάχιστη ενόχληση και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Αρχικά μπαίνουν σταγόνες στο μάτι που θα κάνει την θεραπεία για να μεγαλώσει η κόρη, αυτό θα κάνει τη όραση θαμπή για περίπου 4-5 ώρες. Ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη θεραπεία σαν ένα έντονο φως με πράσινες λάμψεις. Ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-15 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής. Μετά το τέλος της ο ασθενής έχει για περίπου 30 λεπτά πολύ θολή όραση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οφείλεται στο έντονο φως του μηχανήματος.

Για να έχει πλήρη δράση η θεραπεία απαιτείται περίπου μια εβδομάδα κατά την οποία θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η άρση μεγάλων βαρών. Μετά από 7-10 ημέρες γίνεται επανέλεγχος με βυθοσκόπηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θεραπεία με laser  είναι αρκετή, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες της μιας συνεδρίες.