Συρραφή μετατοπισμένου συμπλέγματος κάψουλας/ενδοφακού με τη χρήση ράμματος Gore-Tex

Οι όψιμες μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από επέμβαση καταρράκτη είναι σχετικά σπάνιες αλλά όταν συμβαίνουν πολλες φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ακόμα ομως και μετά από μια σημαντική επιπλοκή, με σωστή αντιμετώπιση μπορούμε να έχουμε άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Η απώλεια των δομών στήριξης του συμπλέγματος κάψουλας/ενδοφακού μετά από επέμβαση καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια:

  1. Τραύμα οφθαλμού με αμβλύ ή οξύ τρόπο, και απόσπαση των ινών της Ζηνείου ζώνης.
  2. Επιπλοκή επέμβασης καταρράκτη.
  3. Σύνδρομο ψευδοαποφολίδοσης (αρκετά συχνό στην Ελλάδα).
  4. Σύνδρομα που συνδέονται με μετατόπιση του φακού (Marfan, ομοκυστινουρία κα)
  5. Ύστερα από πολλαπλές επεμβάσεις υαλοειδεκτομής με καταστροφή/χαλάρωση των ινών της Ζηνείου ζώνης.

Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε μιλήσει για την χρήση ενδοφακού Artisan αλλά στις περιπτώσεις που ο χειρουργός θέλει να χρησιμοποιήσει τον ίδιο ενδοφακό που υπάρχει στον οφθαλμό χωρίς να κάνει μεγάλες τομές και να βάλει ράμματα στον κερατοειδή, υπάρχει η λύση της συρραφής του συμπλέγματος κάψουλας/ενδοφακού.

Στη διάθεση των οφθαλμοχειρουργών υπάρχει πλέον το ράμμα Gore-Tex το οποίο είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε σχέση με τα μέχρι προσφατα χρησιμοποιούμενα ράμματα (π.χ. Πολυπροπυλένιο) και έχει πολυ χαμηλότερα ποσοστά θραύσης.

Στο παρακάτω video ο Dr. Ευριπίδης Συκάκης χρησιμοποιεί ράμμα Gore-Tex για τη συρραφή μετατοπισμένου συμπλέγματος κάψουλας/ενδοφακού αρκετά χρόνια μετά από επέμβαση καταρράκτη.

(Το video περιέχει ζωντανές λήψεις οφθαλμολογικής χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους)

Ευριπίδης Συκάκης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Καταρράκτης – Επέμβαση Καταρράκτη – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC