Το Τμήμα Ωχράς Κηλίδας της EYE DAY CLINIC στην επιστημονική διημερίδα της ΕΟΕ

logo1

Στο διάστημα 1-2 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο Ναύπλιο, με μεγάλη συμμετοχή, επιστημονικό διήμερο υπό την αιγίδα της ελληνικής οφθαλμολογικής εταιρείας. Οι διαλέξεις των προσκεκλημένων ομιλητών κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα των υποειδικοτήτων της οφθαλμολογίας καθώς και των κλινικών θεμάτων που αφορούν σήμερα έναν οφθαλμίατρο.
Έγινε εκτενής ανάλυση των διαθλαστικών θεμάτων που αφορούν έναν καταρρακτικό ασθενή καθώς και η αντιμετώπισή τους. Επίσης, αναφέρθηκαν όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στην οφθαλμολογία, η σημασία της εκτασίας στη διαθλαστική χειρουργική καθώς και η σύγχρονη αντιμετώπιση της αμβλυωπίας.
Υπήρξαν επίσης διαλέξεις σχετικά με τη χρήση των αντιαγγειογενετικών παραγόντων, των στεροειδών και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και σχετικά με τη σύγχρονη τεχνολογία στη χειρουργική του οπισθίου ημιμορίου.

Εκ μέρους της οφθαλμοχειρουργικής μονάδας ημερήσιας νοσηλείας EYE DAY CLINIC, και συγκεκριμένα του τμήματος βυθού της κλινικής, στο επιστημονικό διήμερο προσεκλήθη ως ομιλητής ο κος Θάνος Κωτσόλης ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με το OCT agiography. Ο κος Κωτσόλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απεικονιστικής μεθόδου ( μία μέθοδο την οποία πρώτη η EYE DAY CLINIC εισήγαγε στην Ελλάδα) στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς.

Πρόκειται για μια τεχνική η οποία απεικονίζει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς χωρίς την έγχυση σκιαγραφικού και, κατ’ επέκταση, τις πιθανές παρενέργειες της κλασικής φλουοραγγειογραφίας. Με τον τρόπο αυτό καταγράφονται τυχόν αλλοιώσεις στις επιμέρους στιβάδες του βυθού, γίνεται διερεύνηση πολλών ωχροπαθειών και αμφιβληστροειδοπαθειών καθώς και παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην όποια θεραπεία. Τέλος, ο κος Κωτσόλης αναφέρθηκε στις ενδείξεις που έχει σήμερα η νέα αυτή εξεταστική μέθοδος και τις παθήσεις όπου μπορεί να υποκαταστήσει τη φλουοραγγειογραφία.

Το επιστημονικό διήμερο έκλεισε με συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων για θέματα που άπτονται της άσκησης της οφθαλμολογίας στο περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας.

 

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC