Βλεφαρίτιδα

Εισαγωγή

Η βλεφαρίτιδα είναι μια σχετικά κοινή φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει το χείλος του βλεφάρου. Μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες των βλεφαρίδων (αυτό αναφέρεται ως  «πρόσθια βλεφαρίτιδα») και τη περιοχή αμέσως πίσω από αυτές (αυτό αναφέρεται ως «οπίσθια βλεφαρίτιδα»).

Αιτιολογία

Στους περισσότερους ασθενείς, η αιτία είναι άγνωστη.

Στη ‘’πρόσθια βλεφαρίτιδα’’, η υπερβολική βακτηριακή δραστηριότητα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Η ‘’οπίσθια βλεφαρίτιδα’’ παρατηρείται πιο συχνά στους ασθενείς με δερματικές παθήσεις όπως τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τη ροδόχρου ακμή (η οποία προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος στα μάγουλα και τη μύτη).

Κλινικά συμπτώματα:

  • Ερυθρότητα και κνησμός των βλεφάρων
  • Ερεθισμός και συμπτώματα ξηροφθαλμίας
  • Η υπερβολική δακρύρροια των οφθαλμών
  • Σχηματισμός κύστης εντός των βλεφάρων
  • Απώλεια των βλεφαρίδων και εγκοπές του βλεφαρικού χείλους

Είναι η βλεφαρίτιδα είναι μια ισόβια κατάσταση;

Όχι. Η διαταραχή τείνει να μεγαλώνει και να φθίνει και στους περισσότερους ασθενείς δεν τείνει να διαρκεί -στην πιο σοβαρή μορφή της- για περισσότερο από μερικούς μήνες.

Ποιοι παράγοντες κάνουν την βλεφαρίτιδα χειρότερη;

Η βλεφαρίτιδα τείνει να είναι χειρότερη σε κρύες με αέρα καιρικές συνθήκες, σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, σε παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή, σε στέρηση ύπνου, σε χρήση φακών επαφή. Επίσης τείνει να είναι χειρότερη σε παρουσία ενεργού νόσου του δέρματος, π.χ. ροδόχρους ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Θεραπεία

Η αυστηρή υγιεινή των βλεφάρων είναι ο στυλοβάτης της θεραπείας και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρωί και το βράδυ για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και, στη συνέχεια, τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα επ’αόριστον για να κρατήσει τη φλεγμονή υπό έλεγχο.

Υπάρχουν 3 βήματα που απαιτούνται για την αποτελεσματική υγιεινή των βλεφάρων:

  • Η εφαρμογή θερμότητας
  • Μασάζ
  • Καθαριότητα

Εφαρμογή θερμότητας

Θερμότητα που εφαρμόζεται στα βλέφαρα για 5 λεπτά:
Βοηθά να μαλακώνει το δέρμα και τις κρούστες που είναι προσκολλημένες στα βλέφαρα/βλεφαρίδες και συντελεί στην απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων

Μασάζ

Κάντε μασάζ στα βλέφαρα με το δείκτη σας αμέσως μετά την εφαρμογή της θερμότητας.
Το μασάζ βοηθά να βγει έξω το ελαιώδες υγρό από τους μεϊβομιανούς αδένες όπου στη συνέχεια βοηθά στην σταθεροποίηση του δακρυϊκού φιλμ επί της επιφανείας του οφθαλμού.

Καθαριότητα

Μετά την εφαρμογή θερμότητας και μασάζ, καθαρίστε τα βλέφαρα. Ειδικά μαντηλάκια  δύο φορές την ημέρα για 1 ή 2 εβδομάδες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιτευχθεί γρήγορος έλεγχος της βλεφαρίτιδας.

Τοπικά αντιβιοτικά σκευάσματα

Σε σοβαρές βλεφαρίτιδες ένα τοπικό αντιβιοτικό μπορεί να εφαρμοστεί στα βλεφαρικά χείλη μετά την εκτέλεση της υγιεινής του βλεφάρου για μια περίοδο 2 εβδομάδων.

Από του στόματος αντιβιοτικά

Κάποιες φορές αν η οπίσθια βλεφαρίτιδα δεν μπορεί να ελεγχθεί με τοπική θεραπεία, όπως περιγράφεται παραπάνω, αξίζει να εξετάσουμε μια θεραπεία με από του στόματος δοξυκυκλίνη για 6-12 εβδομάδες.