Βλεφαροπλαστική

 

Η βλεφροπλαστική (Εικ.1) είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του δέρματος και του λίπους που περισσεύει από τα βλέφαρα συντελώντας στη σύσφιξη του δέρματος και των μαλακών μορίων γύρω από τα μάτια. Μια αποτελεσματική βλεφαροπλαστική συντελεί στη μείωση των ρυτίδων και το πρήξιμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά στη βελτίωση της όρασης όταν η περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο περιορίζει το εύρος του οπτικού πεδίου. Η βλεφαροπλαστική δε χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της βλεφαρόπτωσης εκτός κι αν η τελευταία οφείλεται αποκλειστικά στην περίσσεια δέρματος.

Μια πρόσφατη αναδρομική κλινική μελέτη από το Τέξας και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής (Orbit journal), εξέτασε την επίδραση που έχει η βλεφροπλαστική στη θέση των βλεφάρων και των φρυδιών. Οι 19 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δεν παρουσίαζαν πριν την επέμβαση βλεφαρόπτωση ή πτώση των φρυδιών. Από τα 38 βλέφαρα που χειρουργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν ανύψωση κατά 0.7mm, γεγονός που ήταν στατιστικά σημαντικό (Εικ. 2).

 

Αντίθετα, η θέση του φρυδιού δεν άλλαξε καθόλου μετά τη βλεφαροπλαστική, καθώς δεν επιχειρήθηκε χειρουργικά η ανύψωση αυτού. Όλοι οι ασθενείς εμφάνιζαν δερματοχάλαση (περίσσεια δέρματος) χωρίς συνοδό βλεφαρόπτωση ή πτώση των φρυδιών προεγχειρητικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι πρέπει να γίνεται ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μια βλεφαροπλαστική, δεδομένου ότι πιθανή ανύψωση του βλεφάρου όχι μόνο μπορεί να αλλάξει τη μορφολογία των ματιών, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Εμείς στην EYE DAY CLINIC, συνεκτιμώντας τις επιθυμίες των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε βλεφαροπλαστική στα άνω και κάτω βλέφαρα, με γνώμονα την κλινική ασφάλεια και προσδοκώντας ένα άρτιο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα, ενημερώνουμε και χειρουργούμε τους ασθενείς ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις για τις επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής.

Γεώργιος Καλαντζής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

Laser Μυωπίας – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC