Βλεφαρόπτωση. Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται.

Βλεφαροπλαστική_πριν

Τι είναι η βλεφαρόπτωση;

H βλεφαρόπτωση είναι μια πάθηση που προκαλεί πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων.

Ποια τα αίτια και η αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης;

Η διαπίστωση του αιτίου χρειάζεται μια εξέταση από οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται στις παθήσεις βλεφάρων. Τα συνηθέστερα αίτια είναι η προχωρημένη ηλικία (απονευρωτική πτώση βλεφάρου), η χρόνια χρήση φακών επαφής, η μυασθένεια Gravis και η συγγενής πτώση που παρατηρείται στη νεογνική ή παιδική ηλικία.
Εάν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική κόπωση, αίσθημα βάρους, πονοκεφάλους, ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή αντίστοιχη επέμβαση αποκατάστασης.

 

Βλεφαροπλαστική_μετά

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρά και βοηθά στη σύσφιξη των ιστών γύρω από τα μάτια. Γίνεται τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα.
Μια επιτυχημένη επέμβαση, κάνει το πρόσωπό να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό, και όταν το άνω βλέφαρό εμποδίζει το οπτικό πεδίο, η όρασή θα βελτιωθεί και θα εξαφανιστεί το αίσθημα βάρους. (Εικόνες 1&2) Στα κάτω βλέφαρα αφαιρούνται οι «σακούλες» που κάνουν το βλέφαρο οιδηματώδες και έτσι τα βλέφαρα αποκτούν τη φυσική τους λάμψη και φρεσκάδα.
Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό το οποίο εγχύεται στο βλέφαρο. Μια αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας. Η επάνοδος στις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη και δε δημιουργεί δυσκολίες. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται εντός 2 εβδομάδων και οι τομές δεν είναι ορατές διότι γίνονται σε μια φυσιολογική πτυχή του δέρματος.


Γεώργιος Καλαντζής

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

img_2359-kalantzis2