Βλεφαρόπτωση

Ορισμός

H βλεφαρόπτωση είναι μια πάθηση που προκαλεί πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων.

Αίτια

Μια βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενής βλεφαρόπτωση) ή να προκληθεί αργότερα στη ζωή (επίκτητη βλεφαρόπτωση).

Μια συγγενής βλεφαρόπτωση οφείλεται σε μια ανωμαλία του μυός που σηκώνει το βλέφαρο (τον ανελκτήρα μυ). Στην περίπτωση αυτή, ο μυς ούτε συσπάται ούτε χαλαρώνει κανονικά.

Μια επίκτητη βλεφαρόπτωση έχει πολλές αιτίες που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Προχωρημένη ηλικία (γεροντική ή αλλιώς απονευρωτική πτώση)
  • Χρόνια χρήση φακών επαφής
  • Νευρολογική νόσος (μια βλεφαρόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ)
  • Νόσος των μυών (μυοπάθεια). Είναι σπάνιες, και μπορούν επίσης να προκαλέσουν διπλή όραση, π.χ. η μυασθένεια gravis.

    Συμπτώματα

  • Μείωση του άνω οπτικού πεδίου
  • Βάρος / κόπωση του άνω βλεφάρου
  •  Πονοκέφαλος

Θεραπεία

Αν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Η κατάλληλη επέμβαση, και ο βαθμός στον οποίο πρέπει να σηκωθούν τα βλέφαρα, εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τα ευρήματα κατά την εξέταση του ασθενούς. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Όταν η βλεφαρόπτωση συνδέεται με κακή κινητικότητα του βλεφάρου μπορεί να χρειαστεί μια πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα υλικό, το οποίο συνδέει το βλέφαρο με το φρύδι. Αυτό αναφέρεται ως χειρουργική επέμβαση ‘’ανάρτησης frontalis’’ ή “ανάρτησης οφρύος”.

Οίδημα βλεφάρου είναι συχνό μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 7-10 ημέρες και μπορεί να μειωθεί με κρύα επιθέματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από 2 εβδομάδες όταν αφαιρούνται τα εξωτερικά ράμματα.