Υπερμετρωπία και Διόρθωση Υπερμετρωπίας

Η υπερμετρωπία είναι μία συνήθης διαθλαστική διαταραχή όπου κάποιος δυσκολεύεται να δεί καθαρά κυρίως στα κοντινά, αλλά και στα μακρινά αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει γιατί μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισέρχομενη στον οφθαλμό δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, διότι τον συναντά νωρίτερα, αλλά πίσω από αυτόν και έτσι το αντικείμενο φαίνεται θολό.

 

Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται ή στον μικρό προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού ή στη μικρή διαθλαστική δύναμή του ή στο συνδιασμό των δύο παραπάνω παραγόντων. Ανεξάρτητα από την αιτία της υπερμετρωπίας, ο οφθαλμός αυτός έχει μειωμένη διαθλαστική δύναμη για το μήκος του. Ο μικρός προσθιοπίσθιος άξονας είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, μεγαλώνει με την ανάπτυξη του σώματος και με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης αναμένουμε η υπερμετρωπία να μειωθεί ή ακόμη και να εξελιχθεί σε μυωπία. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης η διαθλαστική κατάσταση του ματιού σταθεροποιείται. Αλλαγές αναμένονται σε μεγαλύτερες ηλικίες που οφείλονται στη θόλωση του φακού του ματιού.
Σε κάποιους νεαρούς ενήλικες όμως, η υπερμετρωπία παραμένει και αποτελεί μόνιμη δυσκολία τόσο στη κοντινή εργασία όσο και στην μακρινή όραση. Το πρωτεύον σύμπτωμα είναι η κοπιωπία που ερμηνεύεται ως κόπωση μετά από παρατεταμένη κοντινή εργασία. Περνώντας τα χρόνια η μείωση της όρασης είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα σε όλες τις αποστάσεις και η χρήση των διορθωτικών γυαλιών μόνιμη.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγεί κάποιος από όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα ;
Σε νέους ενήλικες η διαθλαστική χειρουργική προσφέρει άμεσα και αποτελεσματικά ικανοποιητική όραση τόσο στη μακρινή όσο και στη κοντινή απόσταση. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να εξαλειφθεί η εξάρτηση από τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Η επιλογή της μεθόδου διόρθωσης της υπερμετρωπίας προϋποθέτει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Σε υψηλές υπερμετρωπίες και μεγαλύτερες ηλικίες η αντικατασταση του κρυσταλλοειδούς φακού με τεχνητό ενδοφακό αποτελεί τις περισσότερες φορές τη κατάλληλη μέθοδο διόρθωσης.

Αικατερίνη Χατζημιχάλη

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

EYE DAY CLINIC – Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας